Muziekvereniging Boekend is op 3 december 1978 (oprichtingsvergadering) opgericht door een aantal inwoners van Boekend. Op 14 maart 1979 vond de statutaire oprichting plaats via Sef Voorter en Piet Janssen. De vereniging is lid van de LBM (Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen) en de KNMO (het landelijk overkoepelend orgaan van de muziekbonden).

Zoals de naam al aangeeft ligt de oorsprong in het kerkdorp Boekend, onderdeel van gemeente Venlo. De muziekvereniging is begonnen als blaaskapel, bedoeld om dorpse evenementen op te luisteren. Lei Hermans was de eerste dirigent.

De “handels”naam van onze vereniging is in de loop der tijd veranderd in “Harmonie Boekend”. De harmonie staat onder leiding van dirigent Tim Verstegen.

Harmonie Boekend onderscheidt zich van de andere harmonieën in de regio met haar lagere toetredingsdrempel: bij ons zijn geen (zware) diploma’s nodig om mee te mogen spelen. Dit leidt ertoe dat we veel jonge leden in onze groep hebben. Daarnaast zijn veel leden vanaf het eerste uur nog steeds lid. De muziek die wordt gespeeld is doorgaans licht, populair en bekend. De harmonie speelt jaarlijks bij terugkerende zaken zoals: “Sint-Maarten”, “Sinterklaas”, “Kerst” en “Vastelaovend”.

Harmonie Boekend speelt zelden op concoursen. Plezier staat bij ons hoger in het vaandel dan prestatie. De uitdaging wordt gezocht in aparte concerten, alwaar mooie concertwerken ten gehore zullen worden gebracht. De afgelopen jaren zijn onder andere enkele internationale concerten opgevoerd in de Maaspoort Venlo, waarbij werd samengewerkt met andere muziekgezelschappen uit de regio; ook van over de grens.

Het voorgaande betekent niet dat Harmonie Boekend ongeschikt is voor muzikanten die graag wat extra uitdaging willen. Een groot aantal muzikanten beschikt over de nodige diploma’s. Er zijn mogelijkheden om (op individuele basis) mee aan kampioenswedstrijden en (LBM-)concoursen. Sommigen spelen daarnaast in andere muziekgezelschappen die wel deelnemen aan concoursen. Zij weten dit goed te combineren. Anderen beschikken over een jarelenlange ervaring. Samen met onze dirigent kunnen we op deze wijze diverse mooie muziekwerken ten gehore brengen. Ons werk is wat lichter dan de harmonieën die een trapje hoger spelen.

Een aantal voorbeelden van de diversiteit in onze muziekstukken (van nu en uit het verleden):

• Limburgs volkslied
  • Huntermars
  • Concerto D’Amore
  • Bolerafels (klassiek)
  • The Young Verdi
  • Böhmischer Traum
  • Festwies Polka
  • Limburgse Jagersmars
  • Jubilissimo
  • Les Miserables (musical)
  • Pirates of The Caribbean: Dead Man’s Chest (film)
  • Fame (Irene Cara: disco/pop)
  • 1492: Conquest of Paradise (Vangelis: film)
  • Pavane in Blue
  • Drivin Home for Christmas (kerst)
  • The Blues Factory (blues)
  • Weej jongens (van d’n Bookend) (vastelaovend)
  • Let me Entertain You (Robbie Williams: pop)
  • Ross Roy
  • Sinatra in Concert
  • Swingin’ Glenn Miller
  • Caribbean Variation
  • Arosa
  • Beauty and The Beast
  • Hey Brother/Avicii
  • The Avengers
  • Slavonická Polka
  • Michael Jackson Hitmix
  • Ich heb gedruimp vannach (vastelaovend)
  • Venkovska

Een aparte muziekcommissie zorgt dat er op tijd nieuwe muziek wordt aangeschaft.

Zaal Boostenhof, gelegen aan de Heymansstraat in Boekend, is de plek waar de wekelijkse repetities plaatsvinden. Hier wordt – met uitzondering van de (school)vakanties – iedere dinsdagavond gerepeteerd.

Om de kosten van een lidmaatschap betaalbaar te houden worden door leden en vrijwilligers extra activiteiten verzorgd om inkomsten te genereren, zoals:

• oud papieractie (iedere eerste zaterdag van de maand) en oud metaal actie (jaarlijks
  • zwerfvuil ophalen in delen van (buitengebied) Boekend (3 á 4 x per jaar)
  • verjaardagsactie: jarigen kunnen ons sponsoren voor € 0,10 per levensjaar.

In ruil daarvoor krijgen leden niet alleen de gelegenheid om een lekker stukje muziek te spelen: jaarlijks wordt er een caeciliafeest georganiseerd door de activiteitencommissie, evenals de nieuwjaarsborrel op de eerste repetitie van ieder nieuw jaar.

Verder ontvangt Harmonie Boekend jaarlijks een subsidie van Gemeente Venlo en incidenteel uit fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds. Of uit stimuleringsregelingen. Bijvoorbeeld vanuit de LBM (Limburgse Bond van Muziekgezelschappen).  Ook sponsorgelden vormen een inkomstenbron; met name bij projecten.

In 2012 heeft de Harmonie twee keer opgetreden op het Floriadeterrein.

In november 2013 bestond Harmonie Boekend 35 jaar. Ter gelegenheid hiervan is – via de  Stichting Bookender Musical – een musical verzorgd in ‘t Raodhoës Blerick op muziek van Ben Verdellen en de Vrijbuiters. De musical was een groot succes.

Het jaar 2014 stond in het teken van een aantal veranderingen. Tim Verstegen werd de nieuwe dirigent van de grote Harmonie. Mede dankzij de lessen die via de harmonie worden verzorgd hebben veel jeugdleden in 2014 hun A-diploma weten te behalen.

In 2015 waren er wederom een aantal geslaagden; zowel in dioploma A als diploma B. De jeugdharmonie maakt grote stappen. De grote harmonie doet ondertussen iets nieuws; optreden in Seacon Stadion de Koel voor aanvang en in de rust van de wedstrijd VVV-Helmond Sport.

In 2016 werd jaar samen met blaaskapel Muzicancka een concert georganiseerd in Boostenhof.

In 2017 vond o.a. het hemelvaartdagconcert weer plaats, voor het stadhuis in Venlo. Ook het vastelaovesconcert is nog altijd goede traditie, die in 2018 is voortgezet.

Eind 2018/begin 2019 bestaat Muziekvereniging Boekend 40 jaar!